Bel +31 (0)30 44 2 00 15,   Whatsapp of mail info@ipmpartners.com
Shorttrackster Diede: over veerkracht en continu verbeteren
Deel dit artikel

Shorttrackster Diede: over veerkracht en continu verbeteren

Diede van Oorschot (20 jaar), jongste dochter uit een gezin van vier kinderen, woont in Utrecht om de hoek van de ijsbaan. Dat zorgt ervoor dat ze als jong meisje van een jaar of 9 schaatsen uitkiest als haar sport. Ze begint met lange baan schaatsen en stapt na een tijdje over op shorttrack. Vroeger werd ze altijd laatste, zoals ze zelf zegt “ik was er hartstikke slecht in”. Maar dat weerhoudt haar er niet van om door te zetten. Ze blijft zichzelf continu verbeteren en schaatst nu mee met Team Nederland. En hoe! Dit schaatsseizoen behaalde ze meerdere keren goud op de wereldbeker bij de relay dames. Wij als iPM Partners zijn trotse sponsors van Diede sinds 2020 en nemen je in dit artikel graag mee in haar verhaal.

Een terugblik

Vanaf haar negende stond Diede al wekelijks op de schaatsen. Ondanks dat ze er in het begin niet goed in was, bleef ze doorgaan. Diede: “Vanaf mijn 14e werd ik beter, al weet ik niet precies hoe dat kwam. Vervolgens kwam ik bij de selectie terecht, waardoor ik harder, vaker en doelbewuster ging trainen. Hierdoor werd ik snel veel beter. Op mijn 16e ging ik grotere (jeugd) wedstrijden rijden, zoals de Olympische Spelen en het WK junioren. Dat was super tof! Op de jeugd Olympische Spelen wonnen we goud met het relay team en op het WK junioren won ik brons op de 1000 meter én wonnen we zilver met ons relay team”.

Ups en downs

In November 2022 krijgt Diede echter met een flinke tegenslag te maken: haar eerste echt grote blessure ontstaat tijdens een harde val op een trainingskamp in Italië. Dat had een hersenschudding en whiplash tot gevolg. Een onzekere en frustrerende periode volgde, waarin ze maandenlang moest revalideren. Diede vertelt: “In het begin had ik niet in de gaten hoe erg mijn blessure was en dacht ik dat ik binnen een week weer hersteld zou zijn. Helaas was dat niet het geval. Ik had geen pijn, maar was duizelig, had last van geluid & licht en was vaak misselijk. Deze gekke symptomen waren verwarrend en vaak voelde ik het pas achteraf als ik weer te veel had gedaan. Daardoor ging het een paar keer mis en werd ik weer teruggefloten om het rustiger aan te doen.” Aan motivatie en doorzettingsvermogen heeft Diede geen gebrek. In januari 2023 denkt ze dat ze genoeg hersteld is om het WK junioren te rijden. Diede: “het was de laatste keer dat ik als junior mee mocht doen, dus ik wilde per se mee rijden. Achteraf bleek dat dat veel te snel was en stond ik hartstikke duizelig op mijn schaatsen. Helaas moest ik daarna weer opnieuw beginnen met herstellen en revalideren.”

Waardering en veerkracht

De combinatie tussen schaatsen op hoog niveau, een studie bewegingswetenschappen en af en toe leuke dingen doen met vriendinnen zorgt voor een druk leven bij Diede. Door haar blessure kwam dat drukke leven abrupt tot stilstand. Diede: “Ik ging heel erg waarderen wat ik voor mijn blessure allemaal wel kon. Als je het opeens allemaal niet meer kan, ga je beseffen hoe leuk het is wat je had. Dus hoewel ik altijd al gemotiveerd was, werd mijn motivatie alleen maar groter. Helaas werkte me dat soms ook tegen, omdat ik dan te snel weer dingen ging doen. Ze zeggen vaak dat als je een blessure hebt gehad, dat je sterker terug komt. Dat was ook mijn voornemen voor deze blessure, zodat het geen verloren tijd was, maar dat ik er echt iets aan heb. Dus daar ging ik naar op zoek.” Hoewel deze periode zowel fysiek als mentaal erg zwaar is geweest voor Diede, heeft ze haar voornemen wel behaald. “Ik heb geleerd om beter om te gaan met tegenslagen. Dat is voor shorttrack erg belangrijk: je rijdt super veel ritten op één dag en het gaat nu eenmaal niet altijd goed. Het is belangrijk om dan snel te schakelen, zodat je de volgende rit weer beter kunt rijden. Ook lukt het me nu beter om rust te nemen. Voorheen had ik het idee dat als ik trainingen miste, dat ik nooit meer mijn doel zou halen om de top te bereiken. Dat zorgde voor veel stress. En hoewel dat nog steeds wel in me zit, heb ik ingezien dat het niet helemaal waar is. In 2022 en 2023 heb ik super veel trainingen gemist en toch rijd ik inmiddels harder dan dat ik daarvoor deed!”

Meetrainen met Team NL

In juni 2023 kan Diede weer alle trainingen meerijden. Vrij snel wordt ze uitgenodigd om mee te gaan trainen met het nationaal team. Diede: “dat was heftig, want ik was nog aan het opbouwen en nog niet op hetzelfde niveau als voor het ongeluk. Maar langzaam kwam mijn niveau steeds meer terug. Trainen in een team is prettig, je hebt elkaar echt nodig om beter te worden. Je kan van elkaar leren.” In september 2023 plaatst Diede, inmiddels een senior, zich voor de wereldbekers in Montreal, Canada en in Beijing en Seoul. In Beijing mag Diede – vanwege een val van Michelle Velzenboer – meeschaatsen met het dames team op de relay en samen winnen ze goud! Ook in Gdansk in januari van 2024 volgt een gouden plek op de relay dames. 

Zenuwen zorgen voor focus

Voorafgaand aan een wedstrijd is Diede vaak zenuwachtig. Ze vertelt: “de zenuwen helpen me om echt scherp te zijn. In wedstrijden schaats ik vaak beter dan in trainingen omdat de zenuwen zorgen dat ik scherper, alerter en meer gefocust ben. Alleen is het wel belangrijk dat ik dan niet té zenuwachtig ben, dan gaat het me tegenwerken. Wat dan helpt is als ik op een rustige plek focus op mijn ademhaling of de situatie probeer te relativeren door mezelf te herinneren dat ik er super veel van kan leren. Gelukkig helpt dat vaak goed.”

Continu verbeteren

Diede is een echte doorzetter met veel motivatie en een echte liefde voor de sport. Ze is leergierig en altijd bezig het beste uit zichzelf te halen. Ze kent haar krachten en haar valkuilen en probeert hier altijd op in te spelen zodat ze het beste resultaat kan behalen. Ook de nodige reflectie is daarbij belangrijk: zowel na iedere wedstrijd met haar coach als na de trainingen door het zelf terugkijken van video’s en deze vergelijken met meiden die sneller rijden. “Mijn doel is om Olympisch kampioen te worden, dat is in mijn ogen echt het hoogst haalbare”, aldus Diede.

Trotse sponsor

Wij als iPM Partners zijn trots dat wij Diede al sinds 2020 mogen steunen en volgen op haar reis. Deze leergierige, gemotiveerde doorzetter heeft het in zich om bij de schaatstop te horen. Onlangs heeft ze de A-status ontvangen, waardoor ze onderdeel is van het Nederlandse team! We zijn trots op de veerkracht die ze laat zien en op hoe sterk ze is terug gekomen na zo’n zware blessure. Ze is continu bezig om het iedere dag een stukje beter te doen en gaat voor resultaat! Dit past volledig bij onze principes als iPM Partners, wat ons partnerschap alleen maar sterker maakt. Zet hem op Diede, je gaat als een speer!

Terug naar overzicht

Boek een inspiratiesessie

Boek nu een inspiratiesessie en we laten zien welke KPI’s voor uw organisatie essentieel zijn!

Gerelateerde artikelen

Overheid
Hoe iPM gemeenten helpt meer grip te krijgen
Blog
Blog 3: De 4 stappen naar het stellen van de juiste doelen van uw organisatie?
Blog
De KPI’s van klanttevredenheid