Bel +31 (0)30 44 2 00 15,   Whatsapp of mail info@ipmpartners.com
Blog 12: De 5 stappen om het maximale uit uw team te halen
Deel dit artikel

Blog 12: De 5 stappen om het maximale uit uw team te halen

Het is maandagochtend. Vandaag staat weer het ketenoverleg gepland. Als keteneigenaar leid jij dit overleg. De ketenoverleggen lopen al een tijdje en het team begint in een ritme te komen. De structuur staat en samen volgen jullie de afgesproken agenda. Je merkt ook dat de samenstelling van het ketenteam nieuw is en dat teamleden nog aan elkaar moeten wennen. Net als in de sport is het team nog niet op elkaar ingespeeld en ben je er van overtuigd dat er meer uit te halen is. Hoe zorg je er voor dat jouw team optimaal presteert?

In het blog ‘Stuurt u ook op 3 niveaus?’ heeft u kunnen lezen hoe u het beste de meetingsstructuur kunt inrichten om samenwerking in de keten te stimuleren. Sturen op 3 niveaus betekent ook dat er leiders zijn op deze 3 niveaus, die de kans hebben om zijn of haar team aan te moedigen naar de beste prestaties. Hierin is het belangrijk dat leiders aansluiten bij de behoeften en volwassenheid van het team en ze helpen om verder te groeien in hun teamontwikkeling.

Met ons zelf ontwikkelde iPM programma helpen wij u en uw teams bewust te worden van waar zij staan in hun ontwikkeling.

Peter Geelen

Met ons zelf ontwikkelde iPM programma helpen wij u en uw teams bewust te worden van waar zij staan in hun ontwikkeling en wat er nodig is om een stap verder te groeien. Dit vraagt iets van het team en haar leider. Belangrijk hierbij is dat de leider zijn of haar leiderschapsstijl aanpast aan de fase van ontwikkeling waarin het team zich bevindt. Wij helpen leiders zich hier bewust van te worden en reiken de juiste tools en handvaten aan om hier mee om te gaan. We kennen namelijk allemaal de verschillende typen leiderschapsstijlen (coachend, directief, dienend, …). Maar wanneer zet je welke stijl in? Is het helpend een coachende leiderschapsstijl te hanteren wanneer een team behoefte heeft aan sturing en kaders. Of wat gebeurt er wanneer je een directief leiderschapsstijl hanteert bij een team dat er klaar voor is om zelf te gaan vliegen?

Stappenplan om samen verder te komen

Het draait om het stimuleren van het gewenste gedrag dat ons dichter bij onze gezamenlijke ambities brengt. Waar willen we met elkaar naar toe? En hoe helpen we elkaar om daar te komen? De volgende 5 stappen helpen u verder op weg.

 • Stap 1. Start het gesprek met uw team over de gezamenlijke ambities. De eerder opgestelde KPI-boom geeft hieraan richting.
 • Stap 2. Benoem de groei die jullie als team hebben gemaakt en bepaal met elkaar de volgende ontwikkelstap. Bespreek hierbij ook de onderlinge behoeftes tussen team en leider.
 • Stap 3. Stem uw leiderschapsstijl af op de fase waarin het team zich bevindt en de gezamenlijke ambitie.
 • Stap 4. Moedig de talenten aan in het team die nodig zijn om samen verder te groeien en stel duidelijke kaders waarbinnen zij ook de ruimte kunnen pakken
 • Stap 5. Stimuleer een lerende omgeving waarin experimenten mogen plaatsvinden en ook mogen mislukken om zo met en van elkaar te leren.

Teams maken of breken prestaties. Teams op alle niveaus zorgen ervoor dat klanten goed worden geholpen en organisatorische (en persoonlijke) ambities worden waargemaakt. Teams die door de linking pin principes van iPM aan elkaar zijn verbonden, waardoor ze ook onderling elkaar nog verstrekken. Hiermee bereikt u een dubbel effect in prestatieverbetering.

De iPM implementatieaanpak

Graag nemen we u de komende weken mee in de vragen en veranderingen die wij tegenkomen in de praktijk tijdens de implementatie Meer leren over hoe je stuurt op KPI’s binnen verschillende organisatieniveaus? Lees het in onze volgende blog.

De iPM introductie

 1. Van Planning & Control naar iPM
 2. Klaar voor de start
 3. Stellen van de juiste doelen
 4. Welke klantketens heeft mijn organisatie
 5. Rolverdeling: hiërarchie versus de keten
 6. Tactiek van de keten in beeld
 7. Customer-journey versus klantketens
 8. Hoe bepaalt u de juiste KPI’s
 9. In 10 dagen uw KPI’s op orde
 10. Overlegstructuur in iPM organisatie
 11. Effectieve prestatiedialoog en het nut van BRV
 12. Ontwikkeling van leiders en teamontwikkeling
 13. Aanmoediging als stijl om meer uit teams te halen
 14. iPM in complexe organisaties
 15. Tips voor implementatie

Nieuwsgierig? Kom met ons in contact!

We schetsen wat we vaak zien in de traditioneel gestuurde organisatie en geven aan hoe dat eruitziet wanneer u iPM toepast. Meer weten over gezond performance management? Wij larderen dat met situaties en voorbeelden die we in de praktijk aantreffen. Kom met ons in contact en wij helpen uw organisatie verder!

Terug naar overzicht
Kom in contact!
Peter Geelen
peter.geelen@ipmpartners.com0646230617

Boek een inspiratiesessie

Boek nu een inspiratiesessie en we laten zien welke KPI’s voor uw organisatie essentieel zijn!

Gerelateerde artikelen

Blog
5 Valkuilen bij KPI
Blog
Blog 3: De 4 stappen naar het stellen van de juiste doelen van uw organisatie?
Bedrijven
Douwe Egberts Coffee Systems: naar een klanttevredenheid van 9+